lördag 15 juni 2013

Motion

I morse steg jag upp klockan 08:30 och en timme senare var jag och sambon på gymmet. Jag älskar helg och ledighet - så klart, vem gör väl inte det? Jag älskar dom mest för att jag har så mycket tid på mig att göra sådant något jag inte riktigt vill och orkar under veckorna.

Måndag, tisdag och onsdag cyklade jag 45min på motionscykeln framför tvn, på onsdagen tog jag även en kortare promenad (2 km)i mitt älskade "Lugnet" . På torsdag åkte jag till en vän och fick lite "självaträning" i form av rygg- och ansiktsmassage och igår var vilodag. 

Idag var vi på gymmet i 1,5timme och väl hemma har jag klippt gräsmattan och rensat ogräs. I morgon blir det en till promenad i "Lugnet" och en tur till gymmet samt att jag slå städa och tvätta. Det blir en aktiv helg- och detta är varför jag älskar helgen, tiden som finns.

Jag är mitt uppe i mitt livs resa med att gå net i vikt, ha en kosthållning som jag trivs med, i mitt fall lchf. Den kosten passar mig som handen i handsken. Jag har fram tills för några månader alltid låtit maten ha huvudrollen i mitt sätt att gå ner i vikt. Det har den inte längre och det är så otroligt skönt. 

Jag vill att all sorts träning (fysisk & mental) ska vara huvudrollen i mitt sätt att gå ner i vikt. Jag är på god väg, det är bara att fortsätta som den gångna veckan. Det finns tid även om jag jobbar heltid. Kan jag sitta i soffan på kvällen så borde jag rent logiskt kunna ta mig till gymmetm gå ut och gå eller sitta på cykeln, eller hur?
Jag tränar för en stark och välmående kropp, vad tränar du för?


Det skiljer sig ca 1 år mellan bilderna och 16kg. Kan jag fortsätta att öka tempot i min viktnedgång då kanske jag har gjort av med mer än 32kg på ett år, jag hoppas på minst 40kg, men huvudsaken är alltid att må bra, på insidan och utsidan :)

Ha en bra helg!

/Anneli

måndag 10 juni 2013

Glödhett driv

Jag hoppade upp på den tråkiga motionscykeln idag och trampade medan Del 1 av finalen på Biggest Loser visades på tv`n och känner- jag vill också få känna de där glödheta drivet som en del av dem visade.

Hur kommer jag dit? Är jag på god väg? Vad/vem är det som puttar mig framåt? Det känns som att jag hela tiden är på väg upp för den sista backen på berget, men faller några steg så fort jag känner - nu kan jag ta ett skutt, men näe.

Gnäller gör jag inte, jag har gått ner 16kg, minskat mitt BMI från 40,3 till 35, jag kan ha på mig kläder jag inte ens fick på mig, jag har ett driv, men det är den där sista biten av driv/motivation kvar.

Nog är det så att mina fysiska problem ställer till det dåliga knän med allt vad det innebär, hälsporre och så vidare och nog plockar det ner mig några steg till och från, men ändå, jag VILL känna mer, jag vill mer men jag vet helt ärligt inte hur jag kommer dit? Behöver jag ha en PT? Behöver jag ännu mer vilja- vad är det som fattas mig undrar jag. Har du några råd/tips på vågen som du vill ge mig öde jag öppen för det.

Är det helt enkelt så att jag måste låta tiden har sin gång och lita på att de där glödheta drivet kommer när jag är redo? Jag har egentligen inte bråttom, detta jag går i genom är ingen quick fix, det är ett livslångt åtagande och det får ta tid, men ja, ändå jag vill ha mer hetta, driv och ännu mer jävlar anamma!

Hur som, jag är stolt över min bedrift so far och nu när jag ändå är så pass trygg att jag länkat ut denna bloggen bland andra vänner, kollegor och  bekanta så lägger jag upp en liten före- och efter bild på ansiktet, nog ser man skillnad alltid :) Eller efter förresten? Jag är inte på långa vägar klar!/Anneli

Från soffpotatis till marathonlöpare

Jag skriver ofta om vilja och hur stark den är om den bara finns. En vilja är ett vapen,  en fördel och en förutsättning för att man ska göra något, oavsett vad den handlar om.

Jag bad min kollega skriva lite om hans bedrift, hans vilja och hans känslor för att han tog sig upp ur soffan och blev maratonlöpare på ett halvår.  Jag låter hans berättelse få tala för sig själv.


Från soffpotatis till marathonlöpare

Regnet hade avtagit en aning, luften var behaglig att andas in och vid det här laget kändes varje steg som en seger. White wedding hördes mellan de plaskande ljudet av skor som slog ner i vattenpussarna runt om på Stockholms gator och inte fören det att jag hade byggdnaden mitt framför mina ögon slog det mig, känslan som skulle göra all förberelse värd målet, varje steg och mil som jag hade avverkat sedan jag praktiskt taget reste mig upp ur soffan och
borstade bort chipssmulorna och snörde på mig löparskorna, skulle få ett kvitto.

Jag har i många år funderat på det, jag har delvis gjort det men den enda sak som har varit definitiv är att jag efter ett tag åter igen sneglat lite för mycket åt soffan och till slut hamnat där igen.
Jag och en vän satt och drack några öl, lyssnade på musik och hade det gott, jag hade väl det lite för gott och råkade kanske dricka en öl "för mycket" för att vända mig  mot min vän för att förklara att vi borde springa Stockholm Marathon. En fniss och en fistbump senare så var det bestämt. Skillnaden mellan honom och mig var att den här tanken satt kvar dagen därefter, dagar efteråt, den gav inte med sig och två veckor senare var jag anmäld.

Anmäld och färdig ställde jag mig på bandet, tänk er Bambi på hal is, tröck på start vilket borde vara en bra knapp och efter vad som kändes som en svettig och blodsmakande evighet visade maskinen på 2.1km, jag tog ett avskedsbloss på nyårsafton. Det blev så verkligt, en 40km lång ökning på lite drygt 5 månader, jag visste egentligen inte om det var möjligt att avklara, jag visste bara att jag skulle göra det.

Ett par dagar efteråt köpte jag broddar och utomhuskläder, gjorde min grej och lyckades ta mig lite drygt 4km i snön vilket kändes som en jättebedrift, sedan kräktes jag. Turen i snön fick mig att inse något som skulle komma att utvecklas, jag var tvungen att vilja detta mer än vad jag vill undvika att kräkas, jag var helt enkelt tvungen att träna tills jag kräks, för någonstans på den här resan måste jag skilja mig ifrån mitt tidigare lata jag och veckan därpå gick jag upp 07:00 för att ta mig till gymmet innan jobbet för att springa 7km, den dagen fick mig att inse att jag var tvungen att vilja detta mer än vad jag vill undvika det kalla golvet  på morgnarna.

Ju mer jag tränade desto mer beslutsam var jag tvungen att bli, det blev aldrig mindre jobbigt att springa. Det är samma pina varenda gång du vet om att du ska ut och springa i vintermörkret och minusgraderna, det är samma pina varje gång du får kramp för att du druckit för lite vatten och detta var för mig rätt smärtsamma insikter, träningen blev aldrig lättare för jag tränade fortfarande tills det att jag fick blodsmak i munnen, jag kräktes, fick kramp och svullna knän. Då utelämnar vi krämpor som skavsårshälar och blödande bröstvårtor tillsammans med  infanteribrand, för de är pinsamma...

Många frågade mig på vägen, "varför gör du det"? "Varför springer du inte en halvmara istället"? "Du har ju inte sprungit tidigare". En bekants personliga tränare hade sagt något som innehöll ordet "idioti". Jag gav ofta en rolig historia som svar på dessa frågor, jag har alltid skämtat bort allvar och saker som gör mig rädd, för jag måste erkänna att loppet gjorde mig  skiträdd, men det fanns egentligen bara ett svar. "Jag ska".

Milen ökade i takt med att jag pressade mig vidare mot mitt mål på 4.2mil och under en period så var mina knän ständigt svullna. Här ifrågasatte min Mamma träningen och förklarade att jag faktiskt kunde skada mig. Jag svarade med att jag vill det här mer än vad jag är rädd för att skada mig. Det tänket fanns då med mig i varje träningspass, vad jag än ville så skulle jag  vilja detta mer.

Det spelade ingen roll om jag hade sovit dåligt, ätit dåligt eller om jag bara var  trött och hängig, det spelade ingen roll ifall jag fortfarande hade ont sedan den tidigare rundan eller hade skoskav. Termometern såg jag endast på för att veta hur mycket kläder som skulle träs på kroppen för att slippa frysa.

Ca 5 månader efter det att jag bestämt mig för att påbörja min resa så sprang jag in på Stockholmsstadion, hela mitt känsloregister slog slint i huvudet och jag var glad över att det regnade den dagen då jag lika andfådd som överväldigad tog det sista  steget över mållinjen 42195m efter start.

Kortfattat så var det här det bästa som jag någonsin har gjort, jag gick ifrån soffpotatis till Marathonlöpare på mindre än en halvår och det var värt vartenda skavsår, svullna knän, krampande vader och de mindre angenäma skavsåren.

Jag har sprungit Stockholm Marathon

/Joel Tiden Sundin


Med detta inlägg väljer jag att vara 100% öppen med min resa med allt vad det innebär, det är jobbigt, nervöst men att stå upp för sig själv är en del av hela processen. /Anneli