lördag 22 december 2012

Vill man, så går det

En alldeles uppenbar rubrik, men faktum är att många inklusive jag själv i bland säger jag vill, men kan inte, det går inte, motivationen saknas och så vidare. Jag har gjort flera försök att gå ner i vikt med lchf, modifast, GI, xenical, och träning. Men vill man (på riktigt) så går det.

Dieterna klarade jag av i ca tre dagar, sen började jag att "fuska" och efter det blev dom bara en av mina misslyckanden. Träningen har gått sådär. Jag har börjat med promenader, som jag tillslut "gav" för lite svett så då började jag att jogga, tror ni att mina fötter och knän höll för det? Näpp, så tillslut blev motionen en av mina misslyckanden.

Jag har en hel bunt med misslyckanden i min ryggsäck så när min läkare pratade förstånd med mig insåg jag på riktigt vilken fara min grava övervikt för med sig. Om jag skulle fortsätta "äta och träna rätt" så skulle min kropp vara för trasig för att det skulle räcka med "bra mat och bra motion" - skillnaden på detta försök på viktnedgång jämfört med förut är att jag vill. Det är troligtvis därför att jag passerat min "3-dagarsgräns" utan några tankar på fusk.

Dag 6 och jag är ledig i 10dagar till. Otroligt skönt! Dom två senaste morgnarna har jag varit pigg i huvudet när jag precis vaknat. En för mig helt ny känsla. Jag är makalöst trött och orkeslös, men i kroppen. Jag vet inte om det har med mitt lchf;andet att göra eller om det är något annat, hur det än är så att det en välkommen känsla.  Att vakna och allt känns blurry som det gjort senaste tiden har bara tungt, jobbigt och stressande.

Nu kallar dagens måsten.

Hörs sen.

fredag 21 december 2012

Medium rare

En medium rare pepparbiff med tre sorters såser och lite grönsallad fick mig att dö en liten stund och komma till mathimlen :)




















Sjöbodens Aoili-lime
★★★★★ 5av5 möjliga

Rydbergs Original Guaqamole
★★★★ ★ 5av5 möjliga

Per 100g
Protein, 2g
Kolhydrat 7g
Fett 15g

Lohmanders Bearnaise Hot
★★★★ 4av4 möjliga

Alla såser ovan är lchf- vänliga :)

Sweets everywhere

Mitt team hade julfika dag så hela dagen går jag varit omringad av papparkakor, glögg, saffransknytten, juleskum, julmust och annat gotta. När vid åker och handlar efter jobbet handlar sambon mina favvochips, naturchips med smak av dill och gräslök, dessutom handlade han potatisgratäng med västerbottenost i.

Som om det inte var nog med detta så hade han även fått en 35*35cm ask med belgisk choklad. Förutom allt detta så går jag på längre ledighet och vill liksom fira det och är van att koppa av med ett glas vin... Jag är inte bitter, faktiskt, det går över förväntan, de där suckersuget får gärna vara borta, här är det inte välkommet.

Dag 5, -2,5kilo, i vätska, tack tack LCHF! :) Julen är snart här, har ni andra lchf:are några "do`s & dont`s" ? Förutom de alldeles uppenbara som ät skinkan men skippa knäcmemackan, ät sillen, skippa potatisen osv, är till exempel vitvinsglöggen mer lchfvänlig än den röda? Eller lurar jag mig själv när jag tänker så?

Lyxmiddag är på G, pepparbiff som serveras tillsammans aioli-lime, beanaisesås och guacumole, med en liten grönsallad bestående av spenat, grön paprika, gröna oliver och fetaost. Jag handlade med Skaldemans ratio i huvudet, så såserna ni ser på bild har ett hyffsat bra ratio! 















Ha en fin kväll!

torsdag 20 december 2012

Övertid och kalkon

I dag är det andra dagen denna vecka som jag jobbar övertid, jag är som jag tidigare nämnt sjukt trött, men i dag var jag faktiskt lite smart och plockade med mig kalkon och philadelphiaost som jag kunde äta när jag hade behov.

I kväll har jag varit ute och ätit middag med mina närmsta kollegor, och jag bävade lite för att behöva "specialbeställa" min mat, vara krånglig och ta tid på mig- men jag beställde entrecóte med extra sås, utan pommes och sallad.

Då vi var på en grillrestaurant fick jag både bröd och sallad då jag serverades en "entrecóteburgare"- men det funkade okej, jag åt köttet, majonäsen, guacumolen och creme fraichen och plockade bort brödet och lämnade nästan all sallad. Citronvatten till medan de andra drack öl. Hm! - Jag älskar öl!!

Dag 4, maten får rätt mycket utrymme i mitt liv nu, jag längtar tills att jag lär mig mitt "lchf:ande" och kan slappna av. Nu är det snart jul och då många gosaker brukar ätas, jag är inte sugen på socker än. Men jag har min mörka choklad om suget blir övermäktigt, dock tror jag att det inte är några problem.

Jag träffade min läkare idag och han satt och försökte övertyga mig i 10 minuter att man precis i början är jätte sugen på allt som är socker, tex bröd, pasta och annat. När jag äntligen jag fick ordet berättade jag att jag är inte  sugen på socker, då lyfte han ögonbrynen och sa "va, är det verkligen så, det är så för alla som äter lchf att dom slåss mot ett sug de första veckorna, till och med månaderna" - mhh svarade jag, men inte jag. Ska jag vänta mig att jag kommer att få en svårt sockersug, fick du det?


Hörs i morgon.

onsdag 19 december 2012

Torskdröm

Torskdröm
2-3 portioner
200 grader i ca 30 minuter

 






















Ingredienser:
2st torskblock (600g)
100 g philadelphiaost
1dl crème fraiche
2msk frysta Italienska örtkryddor

1 fiskbuljong
50g riktigt smör
75g fetaost
0,5msk ciron

Salt
Peppar

Gör så här
Sätt på ugnen enligt anvisningen ovan. Lägg i 25g av smöret i en ugnsfast form, sedan lägger du de färska eller de tinade
torskblocken på smöret och salta och peppra. Lägg sedan de resterade 25g smöret "mellan blocken" mosa fiskbuljong och fetaost tillsammans och placera även detta "mellan blocken"
 

Blanda philadelphiaosten med crème fraiche, citron och örtkryddorna. Bred sedan blandningen över fisken och ställ in i ugnen. Servera med valfritt tillbehör. Jag gjorde en liten sallad innehållande färska champinjoner, fetaost, gulpaprika, gul- och rödtomat samt oliver.

Smaklig måltid

Vad rätten hamnar enligt skaldemans ratio vet jag inte. Är man som jag i "50+gruppen" ska jag äta mindre sallad, men, det kommer.. 

Om du mot allt förmodan

Hej, du..

Om du mot all förmodan trillar över denna blogg och råkar veta vem jag är in real life (se, jag kan ungdomslingot, hah) så skulle jag uppskatta om du inte basunerade ut detta till omvärlden. Annars vill jag bara säga: välkommen hit. 

Jag är inte så väldigt anonym. Det enda jag inte vill är att "slå på stora trumman" - för att, om du känner mig så vet du att jag "prövat allt" och varje gång hittills har jag varit 100% pepp, den första tiden, sen har det runnit ur sanden. Detta är inte en sådan gång och därför vill jag ta det lite piano och berättar gärna om mina mot- och medgångar när jag känner att tid för det.

 Okej, då är vi överens. Ha'en fin kväll :)


Trött och orkeslös

Dag 3, herrejösses vad trött jag är.  Förutom att jag är i omställningsfasen där man faktiskt kan bli trött och orkeslös så jobbar kroppen på högvarv för att försöka göra något åt smärtan i hälen. Det går åt en del energi bara att ta sig från ett steg till ett annat eftersom att jag haltar och därmed belastar kroppen helt onaturligt och galet.  Jag är så jävla trött på alla skit jag satt mig själv i. Bra jobbat där Fröken A, skit bra...

Jag skrev igår tror jag att jag nog äter för lite. Mina dagar passerar ganska bra, tills att det är "lunchtid" och i två dagar nu har jag nästan fått en obehaglig känsla i magen. Den påminner om när jag förr blev så hungrig att jag mådde illa, men det är ändå inte samma för att den känslan kom smygande.  Denna hunger kommer utan förvarning och skriker "ät nu, or else" - när or else uppstår, får jag ont, tills att jag äter och då växer maten i munnen. Detta händer förövrigt bara vid lunchtid. Kanske är det för lite frukost?

I morse prövade jag ytterligare en frukosttyp och det var äggröra innehållande två ägg, fyra skivor kalkon, fyra skivor ost , 0,5dl grädde och salt och peppar. Jag orkade äta knappt hälften, jag fick skölja ner mycket med vatten för att jag var nära att hulka igen. Vad är det för fel? Är det normalt detta, eller är det min hjärna som spelar mig trix? Jag kan utan problem äta äggröra på helgerna och må toppen, likaså med frukostmuffins och ägg med bacon... Hmm.

För en vecka sedan stod vågen på 122- det högsta jag vägt i hela mitt liv förövrigt. i förrgår stod den på 120,9 och i morse stod den på 118,5 - det var ett tag sedan jag jag låg under 120. Jag har legat mellan 119-122 i drygt sex månader. Jag tror inte att det är LCHF som fick vågen att visa 118,5, det är nog hela omställningen i sig med maten, vatten och så vidare. Jag hurrar inte över detta än, dom där kilona har jag liksom pendlat med ett tag nu. Eller jag hurrar lite tyst i smyg för mig själv :)


Jag känner mig positiv till att jag mentalt bestämt mig för detta, jag känner att detta kommer att bli bra. En av anledningarna är att jag omges av socker hela dagarna, gratis kaffelatte på jobbet, juleskum som sambon älskar, choklad, pasta, riskakor, knäck, pepparkakstryffel och vaniljfudge och vist, jag kan känna mig lite sugen sådär, men inte som förut, då jag var sugen och hade en "bara en bit, det kan inte skada"-tanke. Den finns inte nu och inte är jag deppig för det!

Nu ska jag ta och slå mig ner i soffan och slösurfa på lite bloggar, forum och annat skojigt innan jag lägger mig och sover. By the way, jag har en fråga som får avsluta dagens inlägg: brukar man ha insomningssvårigheter i omställningsfasen?

Hörs i morgon,

/A

tisdag 18 december 2012

Jag och choklad

När jag ska eller ha mens blir jag nästan sjukligt chokladsugen. Innan i förrgår kunde jag trycka i mig 200g marabou chokladkaka, utan problem. När jag går mot "chokladkakehyllan" i affären säger sambon "jahapp, det är dags för det nu" - väldigt uppenbar är jag, doh!

På vanliga, mensfria dagar tänker jag inte så ofta på choklad, kanske i bland efter lunch att jag kunde köpa med mig en kopp kaffe och tre st chokladbitar för 20:- från "macken" men det hände inte jämt. Varför skriver jag om choklad då? Jo, för att jag är såååå sjukt sugen på choklad och gissa vilken tid i månaden det är? Just de.

Jag har en liten fyrkant av 70%-ig choklad bredvid mig jag som jag plockade med mig i smyg upp för att äta och jag undrar vad skaldemans ratio säger om det för oss 50+:are?  Min sambo har varit snäll och förtydliga detta "ratio" för mig och jag förstår vad det är till för och jag antar att jag kommer att bli "klokare" ju mer tid det går.

Dag 2, chokladen ligger oäten så jag ska smyga tillbaka den. Hjärnan har ett invant beteende och skriker "ät choklad ditt jävla quintimmer" - och så lyder jag, nästan. Väl börjat hälften vunnet, eller hur Horatius? Jag tror att jag ätit för lite i dag. Vad gör jag då? Trycker i mig massa ostskivor? Kalkonskivor?

Jag har läst nästan halva GI-NOLL-boken och kommit in på avsnittet som handlar om oss som ligger i 50+ gruppen och fram tills hit har han skrivit med massa goda såser, alternativa frukostar och fläsk. Fläsk? Jag är inte så där super förtjust i fläsk, men jag kanske vänjer mig? Som Kjell Höglund sjung så vackert :-) Nedan bjuder jag på ett Youtube-klipp med "man vänjer sig"- bara för att den är så fantastiskt bitter.



När jag ändå är inne på musik, hur många av er var tunade in på bandit igår kväll för att höra en av Soilworks nya låtar? Jag var och den var annorlunda, ovanligt hård i början och helt grym. Soilworks nya skiva kommer att bli grym, som de andra plattorna.

Nu ska fröken A gå och sova, detta med ett leende på läpparna för att jag klarade mig undan chokladsuget, I WIN!

Hörs i morgon och gonatt,

/A

Vågfritt

Hörrni, det är skit svårt att äta "mat" till frukost.  Jag testade att äta ett kokt ägg med majonäs på, huuuh, jag hulkade och var inte långt ifrån att spy! Jag åt en kopp av blåbärsröran och det med ägget var lite för lite till frukost för att stå mig på i 5,5timmar.

Dag 2, nu får jag äntligen sätta mig ner och äta lunch, champinjon- och köttfärsgratängen från igår, även denna rätt är godare än igår. Är det så att fet mat blir extra god när den får gotta till sig en dag?

I natt låg jag vaken och kunde inte för mitt liv somna, jag låg inte och tänkte för mycket som förr var orsaken. Är det så att man kan få lite sömnsvårigheter när man börjar med LCHF? En sak som höll mig vaken var smärtan hälen som pulserade.

Det märks att jag belastar foten men än jag bör. Idag har jag förbannat jävla ont och "satt ner min fot" till arbetsgivaren och gav förslag på andra arbetsuppgifter, samt att jag har tid hos doktor Fast på torsdag.

Jag måste ta bort min våg, jag väger mig varje morgon, nästan sol en tvångstanke och resultatet av det blir att jag kan skutta av lycka en morgon när det är 1-minus och sucka morgon därpå. Nu krymper det neråt sakta med säkert, men jag vill slippa bergochdalbanan av känslor varje gång jag ställer mig på vågen.

Det är ändå bättre att mäta sig. Ett vågfritt hem kanske vore något?
Nu lider lunchtimmen mot sitt slut så vi hörs sen.

/A







måndag 17 december 2012

Champinjon- och köttfärsgratäng

Champinjon- och köttfärsgratäng
200grader, ca 15minuter, 6-7 portioner
Ingredienser
800g köttfärs
1 pkt färska champinjoner
1 dl finkrossade tomater
4dl grädde
2st vitlökar
Ost
Smör
Salt, peppar, parikapulver, allroundkrydda och oregano- mängd efter smak och tycke.

Så gör du

Stek köttfärsen och ha i de finkrossade tomaterna, vitlöken och kryddorna.
Skär champinjonerna och lägg sedan ett lager på botten av en redan smord ungsform. Sedan varvar du köttfärsröran, några ostskivor och några smörklickar, champinjoner och samma visa igen tills att champinjonerna är slut. Då avslutar du med att lägga på ett osttäcke och häller över grädden och in med allt i ugnen.


Min sambo kokade spagetti att ha till medan jag åt en gul paprika och oliver till.





















Jag vet att finkrossade tomater innehåller socker, kolhydrater, men jag hade ingen tomatpuré så det fick bli det jag hade hemma, hellre det än att inte äta, eller hur? Jag vet inte ens hur mycket socker dessa j*vla tomater innehåller, jag är nybörjare..  

Frukost 1: Blåbärsyoghurt & Omelettmuffin

Blanda turkisk yughurt, grädde och frysta/tinade blåbär och ät. Du blandar den mängd du känner att du behöver. Jag tog fyra msk turkisk yoghurt och lika mycket grädde blandat med en msk blåbär. Det räckte gott och väl till en omelettmuffin. Detta blev jag mätt av iallafall och stod mig på i hela 4,5timmar.





















Omelettmuffins
Ca 12st, 175 grader i Ugn i 20min ca.
Bas
7 ägg
2dl grädde
1,5dl västerbottenost
Salt & peppar
Innehåll
Man kan ha i lite som man vill. I dem på bild har jag:
1 - 2  dl kokt skinka - fint strimlad
1 - 2 dl salami - fint strimlad
2 msk mosad fetaost, naturell
1msk persilja










Mat till frukost

I dag kom boken som jag skrev om tidigare, GI-Noll, För kvinnor som vill äta sig smala av Skaldeman och jag slår upp en sida i boken på måfå medan Champinjon- och köttfärsgratängen står och gottar till dig i ugnen och läser om att det är väldigt typiskt för kvinnor att ha våra frukostrutiner och att det ska vara variation och så vidare.

Detta är något som jag funderat en del på i dag. Mycket tack vare allt jag läste på nätet igår om att man kan likväl äta gårdagens middag till frukost som att man kan äta ägg och bacon. Det har aldrig funnits i min värld att äta "mat" till frukost, det ska vara en skål med gröt, ett par ägg med kaviar på, en kopp juice,en (10?!) kopp kaffe och för att inte glömma den grova, goda mackan.

Snacka om att tanken, vanan om frukost är inarbetat och faktiskt så blev jag lite illamående av den mycket goda omelettmuffinsen. Sen åt jag annat och då återställdes mitt illamående. Men, i dag har jag sparat dagens middag som jag tänkt att äta både till frukost och lunch, jag borde ju bli van? Jag bör kunna ställa om min mage, mitt huvud och mina vanor att det är okej att äta "mat" till frukost.
Är detta något du känner igen kanske?

Dag 1 leder emot sitt slut och jag känner varken av eller till vilket inte är så konstigt, det har gått en dag liksom. Det enda jag känner skillnad på med lchf:andet är att jag håller mig mätt längre, men det är ingen överraskning. Jag har varit och "nosat" lite på lchf förut och vet mycket väl att jag är sällan hungrig med denna diet.

Jag lovade er bilder, men jag sitter och tittar på mina bilder som finns som jag tog för ett par månader och jag klarar inte av att visa er dessa ännu.. Jag lägger upp dom när jag har en roligare bild att jämföra med, som för- och efterbilder. Däremot ska jag presentera mig och du kan klicka här för att komma till sidan Om Mig.

Vi hörs i morgon

/A


Bort med biscottisarna

Jag sitter och bloggar på jobbet då jag har lunch. Jag jobbar kväll och slutar 19:30 så jag hoppas att jag håller mig mätt på en kycklingfile & två omelettemuffins. Det är mycket grädde och ost i maten så jag borde hålla mig. Saffranskycklingen blev bra, till och med lite godare idag än igår :)

Lunchen




















Dag 1 av mitt lchf:ande, jag har plockat med mig alla biscottis som jag bakat till jobbet så slipper dom ligga hemma och fresta mig, nu har jag massa annat gott hemma förvisso men det känns som att det är okej, jag har bestämt mig så jag ska inte "fuska" :P

Till frukost åt jag en omelettemuffins och 4msk turkiskyoghurt blandat med en msk blåbär , utblandat med en skvätt grädde. Mycket gott. Jag har ju ingen koll på hur mycket mat jag "bör" äta men jag följer regeln, ät tills att du är mätt. Jag kanske få börja köpa med mig något att äta på jobbet. Har du nå tips på något snabbt att stoppa i munnen att ha på jobbet? 

Nu är det dags för en kopp kaffe och lite slösurfande innan det är dags för jobb igen. Jag hoppas att du har en bra måndag!

söndag 16 december 2012

Ny blogg

Utseende, form, innehåll, färg= designen för bloggen är inte gjort något på, jag skapade bloggen via surflatta  och ids inte riktigt hålla på att dona med de nu, dessutom så står min dator en våning upp och jag orkar inte gå upp förren det är dags att sova, en av alla begränsningar dessa skitkilon för med sig.

Anfådd att gå upp för en trapp innhållande ca 15-16 trappsteg. Inte ens i mitt hem kan jag röra mig fritt... Oh joy :P
Hur som helst, skulle du ha åsikter, tankar eller funderingar så kan du:
1) lämna kommentar
2) maila- tillminus@gmail.com
3) twittra, facebooka, instagramma och hoppas att jag ser
4) pröva med röksignaler
5) eller varför inte morsekod?

Skämt och sido, vad jag försöker poängtera är var inte rädda för att kontakta mig.

Ps jag lovar att jag något åt den förskräckliga designen, i morgon Ds

/A

GI NOLL

I går bestämde jag mig för att gå på diet, LCHF, low carb high fat. Detta efter ett annorlunda besök hos läkaren. Jag var dit för att få svart på vitt att jag led av hälsporre, det ena ledde till det andra och med mig fick jag namn på en bok som min läkare tyckte att jag skulle köpa, GI NOLL.

Jag är utbildad hälsocoach och vet mycket väl vad jag ska och inte bör stoppa i mig, dock har min livsstil inneburit en massa analyserande, ångest, trötthet och knäont. Knäontet  kan jag gå in på en annan dag, så även min ångest dess orsak och verkan. Allt sammanslaget har resulterat till att jag prioriterat helt åt helvete galet.

Så nu sitter jag med ca 50kg's övervikt. En massa kilon som representerar allt skit jag varit med om. Likt en sköld som har fått skydda mitt sargade hjärta. Varför det är sargat går jag också in närmare på vid senare tillfällen. Det finns ingen ursäkt till att jag misshandlat mig själv så som jag gjort, fysiskt såväl som psykiskt men det finns orsaker.


GI NOLL, är skriven av Sten Sture Skaldeman och jag har ingen aning om den är bra men jag är inne på min näst sista utväg och när jag äntligen träffar en läkare som inte var rädd för att tala sanning med mig så tänker jag banne mig ta denna möjlighet och göra något med den, helhjärtat. Min läkare kommer att bli glad och nu när jag beställt boken och bestämt mig för att gå all in ska vi träffas kontinuerligt för rutinkoll av blocksocker, blodfetter och vikt.

Jag har en blogg för att inte babbla ihjäl min sambo, för att inspirera andra, för att få feedback, hjälp, tips och råd. Jag är nybörjare, jag vill inte bli en rabiat "diet-idiot" för att om sanningen ska fram fram så går alla typer av viktminskningsdieter emot allt som jag står för i ämnet hälsa, å andra sidan så gör dessa 50kilos övervikt också det så what the hell, nu kör jag, all in som sagt!

Jag har redan startat med att laga ordning Omelettemuffins, innehållande salami, kokt skinka, fetsost samt ost, grädde, ägg, persilja, salt och peppar. Jag slänger upp receptet när jag sitter bättre till. Så även mina mått, min vikt och bilder.

Jo just ja, det var hälsporre, specialgjorda inlägg skall göras, tills dess att ortopeden kallar får jag ha förbannat jävla ont!

Hörs i morgon

/A